Mustafa Gültekin

Mustafa Gültekin

seferisair@gmail.com

İbrahim'in, İsmail'ini yatırdığı gibi yatır kendini!

14 Haziran 2024 Cuma 21:50

Yine, yeni bir bayrama eriştiren Allah'a hamd olsun.

O bayram ki; ne bereketli bir zamandır.

Eğer insan bilirse sefer eylemeyi, ne semtler gezer kendi yüreğinin sokaklarında; ama yorgunluk nedir bilmez.

Bazen hayatın dar sokaklarında daralırsın, dağlanırsın, dağılırsın, fakat "Geçer bunlar, geçer" diyecek, bir el hissedersin omuzlarında. O, Tanrı'nın İbrahim'e vaadi ve zengin olan İbrahim'in servetini cömertçe başkalarıyla paylaşmasının bereketidir.  

İşte o bereketten ilhamla her bayram olduğu gibi bu bayram da nöbetçi yazarınız olarak, Alvarlı Efe'den, "Hüznü keder def ola. Dilde hicab ref ola. Cümle günah af ola. Bayram o bayram ola..." diyerek başlayalım söze.

Bugün, günün anlam ve önemine vurgu yapan haber günlüklerinin en tumturaklı başlıkları, "Kurban eti nasıl tüketilir?" veya "Kurban eti nasıl saklanır?" şeklinde olacaktır kuşkusuz.

Tamam, işin uzmanlarını da dinleyin, ama asabı bozuk yazı gündelikçiniz olarak benim de söyleyeceklerimi yabana atmayın derim.

Efendim, benim tarifim öyle uzun cümlelerden müteşekkil değil. Demem o ki; kurban etini paylaşarak tüketin. Veya kurban etini dağıtarak saklayın. Bu şekilde, bir dahaki kurbana yetişecek etiniz kalmaz belki, ama Allah'a metiniz kalır. O da az şey değildir.

Öyle ki; kurban, bir hayvan boğazlamak değildir. Zahirde öyledir, ama hakikatte kurban, Allah için nefsi boğazlamaktır. Hele bir de İbrahim'in, İsmail'ini yatırdığı gibi yatırırsan kendini ilahi emrin altına; taş kesilir, taşı kesecek bıçaklar. Nitekim, kurban, merhamete davet eder, kibir kirinden yıkar insanı. 

SON SÖZ:

Bayram, bir sevinçse, yaşadığımız sevincin, başkaları için de mutluluk yeşertecek bir tohum olması, mazlumların feryadının duyulması ve her şartta adaletin hakim kılınması dileğiyle Kurban Bayramımızı tebrik ederim. Bu bayram, kurban duamdır: İbrahim'in, İsmail'ini yatırdığı gibi yatıralım kendimizi. Allah'ın, affı, afiyeti, şefaati üzerinize/üzerimize olsun. Yeniden bayramınız mübarek olsun.

 

------

"Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve politikhaber.com.tr'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir."

Mustafa Gültekin Hakkında

Ağaçhisar'da 1977'de Şubat'ın ayazında anamın kucağında açmışım gözlerimi dünyaya. Babamın sıcak nefesiyle kulağıma okuduğu ezanla duymuşum adımı.

Mustafa

Kendimi, "Asabı bozuk bir yazı gündelikçisi" olarak tanımlıyorum. Gazeteciliğe, ortaokulda, okul gazetesi çıkartarak başladım. İlk basın kartımı "bir eğitim hizmeti" olarak burada aldım ve o gün bugündür kendimi mesleğin öğrencisi olarak görmeye, öğrenmeye devam ediyorum.

Araf'tan yeryüzüne dağıldığımızdan beri, yurt tutmayan düşlerimin peşinde, kaleme duyduğum hürmetle 20 yılı aşkın bir süredir yerel ve ulusal gazetelerde yazılar yazıyorum. Evliyim ve Canevim, Yürek Yongam Neslihan Azra'mın babasıyım.