Abdullah Işıklar

Abdullah Işıklar

pskapo@hotmail.com

Gerilimden beslenmek!

13 Ağustos 2024 Salı 00:26

Günümüzde pek çok insan, diğer bireylerle kavga edip gerilim oluşturmayı yaşamsal bir beceri olarak tekrar etmektedir.

Başkalarını manipüle edip kendileriyle doğrudan uğraşmalarına neden olmasalar da yaklaşım stilleri ya da iletişim becerileri öylesine tuzaklarla doludur ki, bu tarz manipülatif bireylerle sohbet etmek oldukça zordur.

Kendinizi, ona zarar vermemek için sürekli sıkar ve gerersiniz. Onlar ise hiçbir şey yapmamış ve sizi germemiş gibi davranır; hatta durduk yere sizin gerilim oluşturduğunuzu iddia ederek son kalan sabrınızı da tüketmeye çalışırlar.

Bu insanlar bilerek ya da bilmeyerek sizin sabrınızı tüketmek için aşağıdaki stratejilerden birkaçını ya da hepsini kullanabilirler:

-Siz, onun konuşmalarına itiraz etseniz de size gerçekte ne söylemeniz gerektiğini söyleyerek çıldırma sınırınızı test etmeye çalışırlar.

-Kendi söylediklerini, sizin istediğiniz gibi anlayabileceğiniz konusunda size telkinde bulunurlar.

- Konu hakkındaki duygularınızın yanlışlığı ile ilgili yorum yaparak sizi ağlatacak derecede yorarlar.

- Söylemek istediğiniz şeyleri anlayıp dinlemeden, sohbeti keserek sizin tahammül sınırlarınızı sonuna kadar zorlarlar. Sizin düştüğünüz durum çok da karşı tarafın umurunda olmaz.

-Sizin, onun dediklerini kabul etmekten başka bir çareniz olmadığını hissettirirler.

- Bakış açışınızı küçük görmek için fikirlerinizi ya abartırlar ya da aşağılarlar. Böylelikle onları değersizleştirerek önemsiz hale getirirler.

-Onlara yönelik en ufak yapısal eleştirinizde bile, onu sırtından bıçaklayarak kendisine ihanet ettiğiniz duygusuna kapılmanızı sağlarlar.

- Mutluluk ya da mutsuzluklarından, kısaca hayatlarındaki her türlü olumsuzluktan, sizi sorumlu tutarak duygusal olarak tükenmenize  sebep olurlar.

Sonuç olarak çoğu insan dünyaya kötü programlanmış olarak gelir. Siz de dış görünüşlerine bakarak onları hayatınıza alır, hatta evlenirsiniz. Böylelikle hayatınız anlamsız bir şekilde bozulur, yaşam kaliteniz hızla aşağıya doğru iner. Bu tarz insanlar hayatınızın her aşamasında karşınıza çıkabilir.

Onları tanıdığınız zaman artık her şey için çok geçtir. Böylesi biriyle karşılaştığınız zaman en akıllıca çözüm yolu, tartışmadan uzak durarak, gerilimden kaçınmaktır. Bu, sizin akıl sağlığınızı korumanızı sağlayacaktır…

------

"Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve politikhaber.com.tr'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir."

Abdullah Işıklar Hakkında

Prof. Dr. Abdullah lşıklar
Selçuk Üniversitesi, Psikololik Danışmanlik Bölümünden 1998 lisans, 2002 yüksek lisans ve 2007 doktoradan mezun olmuştur. 2013 yılında doçent, 2018 yılında aynı alanda profesör olmuştur. Aile danışmanlığı, ergenlik dönemi, kariyer gelişimi ve eğitim psikolojisi başlica çalışma alanlarını oluşturmaktadır. Farklı STK’larda görevleri bulunmaktadir. İki erkek bir kız olmak üzere üç çocuk sahibidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI TÜM YAZILAR

Hayatın akışı! 30 Eylül 2024 Pazartesi