Veteriner hekimler sesini yükseltti!
  • SAĞLIK
  • 29 Ağustos 2024 Perşembe 21:50

Bursa Veteriner Hekimler Odası, yasa dışı hayvan sağlığı ilaçlarının satılmasına karşı sert bir açıklama yaptı. Odadan yapılan basın açıklamasında, kaçak ilaçların hayvan sağlığını tehlikeye attığına dikkat çekilirken, yetkililerden acil önlem alınması talep edildi.

Bursa Veteriner Hekimler Odası, yasa dışı hayvan sağlığı ilaçlarının satışına karşı sesini yükseltti. Odadan yapılan açıklamada, özel eğitim gerektirmeyen işletmelerde kanuna aykırı olarak satılan hayvan sağlığı ilaçlarının hem hayvan hem de halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekildi. Yetkililer, bu tür satışların önüne geçilmesi için acil önlem çağrısında bulundu.

‘’Hekim’’ diploması gerekmektedir

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal: "Bir süreden beri petshoplarda yani evcil küçük hayvanlar için mama ve aksesuar satan, açmak ve işletmek için özel bir eğitim gerektirmeyen işletmelerde, kanunlara aykırı olarak ‘’Veteriner tıbbi ürünler’’ yani ‘’Hayvan sağlığı ilaçları’’ satıldığının duyumlarını alıyorduk. Özellikle antiparaziter ilaçlar yani barsak parazitleri olarak da ifade edilebilecek iç parazitler ve pire-kene gibi dış parazitleri engelleyecek ilaçların petshoplarda yoğun olarak satıldığı şikayetleri tarafımıza ulaşmaktaydı.

Önce ilacın bir tanımını yapmak isteriz; canlı hücre üzerinde meydana getirdiği etki ile bir hastalığın teşhis ve tedavisini veya bu hastalıktan korunmayı mümkün kılan kimyasal preparatlara ilaç denir. İnsan ya da hayvan fark etmeksizin ilaç önerebilmek için önce canlının hasta olup olmadığı tespit edilir, hasta ise hastalığının ne olduğu ve hangi ilacı hangi dozlarda kullanacağı tespit edilir. Birçok ilaç uygun hastalıkta uygun dozlarda ya da doğru hayvan türlerinde kullanılmadığı takdirde kolaylıkla zehir haline gelebilmektedir, hatta uygun dozda kullanıldığında bile hastanın duyarlılığı varsa yan etkiler oluşturabilmektedir. Bu nedenle, ilaç önerebilmek için mutlaka ‘’Hekim’’ diplomasına sahip olmak gerekir.

Verilen ilaçlar nedeniyle hayvanlar hastalanmaktadır

Her şeyden önce bir suç işleniyor çünkü veteriner hekim dışında birinin, hayvana tıbbi ya da cerrahi müdahalede bulunması hayvan  sağlığını ve Veteriner Hekimliği hizmetlerini düzenleyen 6343 sayılı “Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun” ve 5199 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu” kapsamında suçtur. Verilen ilaçlar nedeniyle hayvanlar hastalanmakta, birçok meslektaşımızın verdiği bilgiye göre ölüme kadar varan yan etiler görülmekte yani aslında kasten hayvan öldürme suçu gerçekleşmektedir.

73 bin liradan başlayan cezalar kesilmektedir

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde üç hekimlik dalı vardır, insanlar için tıp hekimliği ve diş hekimliği, hayvanlar için Veteriner Hekimliği. Bunun dışında hiç kimsenin sağlık hakkında görüş bildirme, tanı, tedavi yetkisi yoktur. Veteriner Hekim olmayan kişilerin bu uygulamaları antimikrobiyal direnç başta olmak üzere, ilaç kaynaklı çevre sorunlarına, hayvanların daha çok hastalanmasına ve ölümüne neden olmaktadır. Veteriner tıbbi ürünlerin toptan satışı Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan ruhsat almış Veteriner Ecza Depoları ve Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı Ecza Depolarında, perakende satışı ise,  tedavinin bir parçası olarak muayenehane, poliklinik ve hayvan hastanelerinde ve Veteriner Tıbbi Ürün satış ruhsatı almış eczanelerde veteriner hekim reçetesi ile yapılabilir. İnternet de dâhil olmak üzere belirtilen yerler dışında veteriner tıbbi ürünler asla ve asla satılamaz, bu durum kanunlara aykırıdır.  Tabii burada şunu da belirtmek isteriz, Veteriner Hekimlerin hastalarına önerdikleri ya da tedavisi için verdikleri her ilaç 2018 yılından beri e-reçete sistemine kayıt edilmekte, olağan denetimlerde, en küçük aksaklıkta veteriner hekimlere 73 bin liradan başlayan cezalar kesilmektedir. Bir hekime, zaten yetkisi olan bir konuda, sadece Bakanlık talimatına uymadığı için böyle haksız bir ceza kesilirken, herhangi bir eğitimi olmayan ve mesleği esnaflık olan bir kişinin denetlenmediği için halk sağlığını ve hayvan sağlığını bu kadar riske atması ve bu durumun cezasız kalması asla kabul edilemez." dedi.

HABERE YORUM EKLE