Tatlıoğlu: Seçmeni yüzüstü bıraktık!
  • GÜNCEL
  • 18 Temmuz 2024 Perşembe 22:36

KARAR TV'de konuşan 27.Dönem İYİ Parti Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, 'CHP esasen biz usulen hatalar yaptık, genel seçimi kaybettik. Türkiye’nin yeni bir siyasi oluşuma ihtiyacı var. Ama bunun iki tane adayı var: Biri CHP diğeri de Ak Parti. CHP için bu zor ama başarabilir. İYİ Parti bu beklentiyi karşılayamadı. Yani üzülerek söylemem gerekirse çok sayıda insanı hak etmedikleri bir mahcubiyet içerisinde bıraktık' dedi.

Taha Akyol ve Elif Çakır yorumuyla ekranlara gelen Karar Gündem programına konuk olan 27.Dönem İYİ Parti Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Altılı Masa ile girilen ve kaybedilen Cumhurbaşkanlığı seçimine dair dikkat çeken eleştirilerde bulundu. İYİ Parti'den istifa etmesini, artık merkez parti olma imkanlarının kalmamasına bağlayan Tatlıoğlu, 'CHP esasta biz de usulde hata yaptık. Maalesef yüzbinlerce vatandaşı yüzüstü bıraktık. İYİ Parti artık merkez parti olma imkanına sahip değil, CHP'nin de bunu başarması çok zor ama imkansız değil' dedi.

2023 Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine ve yapılan hatalara ilişkin kritik değerlendirmeler yapan İsmail Tatlıoğlu, "Bana göre rasyonel olarak yapmamız gereken belliydi. Biz 2018’de CHP ile bir seçim ittifakı yaptık ve 27 milletvekili fazla çıkardık. Kemal Bey haklı çıktı, 23 onlar 4 de biz fazladan milletvekili çıkardık. 2019’da da cidden Akşener’in aşırı derecede zorlamasıyla CHP ile bir ittifak yaptık. Türkiye’de büyük metropoller değişti ve topluma siyasal iktidarın değişebileceği inancı geldi. Bu iş birliğini yürütmek mecburiyetindesiniz fakat burada geriye doğru baktığımızda bu büyük zaferi, başarıyı Türkiye’deki genel seçimlerde mevcut siyasal iklimin değişmesi yönünde kullanmakta CHP eksik kaldı. Burada cidden onlar çok esastan hata yaptılar, usulden de biz hata yaptık. Burada altılı masa modelini söylüyorum" ifadelerini kullandı.

'CHP ESASTA BİZ USULDE HATALIYDIK...'

"CHP esasta biz de usulde yanlışlar yaparak genel seçimi kaybettik. Biz o tavırları gösteremedik yani sürecin yönetiminde bize düşen, mesela o 2 Mart Perşembe günkü görüşmeyi 2 Şubat’ta, Aralık’ta yapabilirdik. Usulden yanlışlarımız bunlar. Kemal Bey’in yanlışı ise Cumhurbaşkanlığı Seçimini kazanmakla Cumhurbaşkanı olmak arasındaki tercihi Cumhurbaşkanı olmaya evirdi, çok açık. Gerçekten 2 Mart’ta Akşener’in teklifi, her partini birer anket yapması ve kim çıkarsa onun peşinden gidilmesiydi. Burada usul yanlıştı, bugün o gün değildi. 1-2 ay önce bu süreç daha iyi yönetilebilirdi. O gece biz toplantı yaptık ve bitiminde ben müttefiklerimize karşı çok incitici dil ve davranışta olmayalım dedim. Sn. Akşener de bana çok hak verdi fakat ertesi gün çok sert bir metin çıktı. Metnin nasıl ortaya çıktığını bilmiyorum. Akşener’in liderlik tercihi bu, bir akşam önce bana hak vermişti. Bana sorarsanız bizi en çok yaralayan şey bu oldu, bir anda Kemal Bey’i mağdur listesine soktu. Ve bu olayla birlikte sol entelektüellerin de iktidar medyası kadar insafsız olabileceğini gördük."

'SEÇMENİ YÜZÜSTÜ BIRAKTIK'

"Türkiye’nin yeni bir siyasi oluşuma ihtiyacı var. Ama bunun iki tane adayı var: Birisi CHP diğeri de Ak Parti. CHP için bu zor ama başarabilir. İYİ Parti bu beklentiyi karşılayamadı. Yani üzülerek söylemem gerekirse çok sayıda insanı hak etmedikleri bir mahcubiyet içerisinde bıraktık. İYİ Parti en iyi mutfağa sahip olan partiydi. İktidara talip harika bir kadro vardı. Türkiye’de neler olması gerektiğini en iyi çalışan ekip bizdik, somut şeyler üretiyorduk. Biz çok zor şartlarda, çok iyi şekilde yola çıktık ama şimdi nereye geldik. Hatalar yapıldı."

'CHP'NİN MERKEZ PARTİ OLMASI ÇOK ZOR'

"CHP’nin merkez parti olması çok zor eğer yaparsa da helal olsun. CHP geçmiş dönemlerdeki gibi değil. Ayrıca Özgür Özel’in Egeli olması ve şivesinin Demirel’e benzemesi avantaj. Bu yapılamaz değil yapılabilir ama zor. Çünkü ben mecliste gördüm, en zor parti, CHP. Çok yaygın bir kanaat oluşmuş. Yani Atatürkçü Milliyetçilik fikrinden federatif yapıya kadar tartışmalar var. Bunları yönetmek zor. Bunlara yanlış demiyorum ama bunları yöneterek bir Türkiye hikayesi yazmak çetin bir iş. Burada biraz siyasi anlamda kafanın gözün yarılmasını, baskıyı göze almak lazım. Bugünkü CHP yapabilir mi yapar ama üzerine koyarak gitmeleri lazım."

'İYİ PARTİ MERKEZ PARTİ OLAMAYACAĞI İÇİN İSTİFA ETTİM'

"Aşağı yukarı Eylül, Ekim ayları civarında ‘İYİ Parti artık o alanın partisi olamaz’ dedim. Özellikleri kaybettiğimizi düşünerek ‘Merkez partisi olamayız’ şeklinde düşündüm. İktidar talebinde olan bir parti olamayız çünkü kurulduğumuzda iktidar talebi olan bir parti, Türkiye’yi yönetme arzusu ve iddiasındaydık, bütün söylemlerimiz bu yöndeydi. Ve gerçekten çok iyi mutfağı olan bir partiydik, meclisin en küçük ama en çalışkan grubu bizdik. Ve en fazla siyasal açılım üreten grup da bizdik. Hatta CHP’nin bize olduğu kadar bizim de onlara merkeze gelme konusunda çok büyük katkılarımız oldu. Çünkü onların toplumsal değerlere yönelik çok ciddi yanılsamalar oluyordu. Mesela Ayasofya’nın açılışında bile bu olayı iktidarın elinde önemli bir malzeme olmasını engelledik. Evet biz 2018’de müttefiklerimizden daha küçük bir oy aldık ama büyüdük, potansiyelimiz vardı. Hatta bizim ölçümüz yüzde 51’e kadar bir sınırımızın olduğuydu. Yine Konda ve Metropoll araştırmanın çalışmalarında oy potansiyelimiz yüksek çıkıyordu. Fakat ben seçimden sonra Eylül-Ekim gibi gördüm ki İYİ Parti artık iktidarı talep etmiyor. Bunun geçmişe dönük işaretleri vardı ama kesin kanaatim orada oluştu. Ve sırf siyaset yapmak için de böyle bir siyasi yolda olmamak gerektiği kanaatine vardım."

HABERE YORUM EKLE