Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, son dönemde planlanan yeni vergi kalemlerinin yanlış olduğunu belirterek, son üç yılda uygulanan ekonomi politikalarının faturasının vatandaşa çıkarıldığını söyledi. Eğilmez, "Yeni Vergi Paketi İçin Bir Öneri" başlıklı yazısında, Türkiye'nin kara para ve vergi dışı işlemler cenneti olmaktan kurtarılması için "servet incelemesi" getirilmesi gerektiğini savundu.
Ekonomist, iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, son dönemde peşpeşe açıklanan yeni vergi kalemlerine ilişkin bir değerlendirme yazısı kaleme aldı. Eğilmez, son üç yılda uygulanan ekonomi politikalarının yanlış olduğunu belirterek, bu hatalı politikaların bedelinin halka kesildiğini vurguladı.
'VATANDAŞIN YURT DIŞINA ÇIKIŞINDA KAMU KESİMİNİN SUNDUĞU BİR HİZMET YOK'
Eğilmez, bahşişlerin vergilendirilmesi ve yurt dışı çıkış harcının artırılması gibi düzenlemeleri eleştirerek, bu adımları "yanlış" olarak nitelendirdi. Bu tür düzenlemelerin, vatandaşla vergi idaresi ve denetimini karşı karşıya getireceğini ve getirisine değmeyeceğini savundu. Pasaport düzenlemelerinde zaten pasaport harcı alındığını, bu nedenle yurt dışı çıkış harcının dayanaksız bir tahsilat olduğunu ifade eden Eğilmez, "Vergi, vatandaştan kamu hizmetlerine katkı olsun diye karşılıksız alınır. Buna karşılık harç, vatandaştan, aldığı kamu hizmetinin karşılığı olarak tahsil edilir. Vatandaşın yurt dışına çıkışında kamu kesiminin sunduğu bir hizmet yoktur" dedi.
Gelir ve kurumlar vergilerinde bazı istisna ve muaflıkların kaldırılmasının doğru bir adım olduğunu belirten Eğilmez, konut üzerinden alınan emlak vergisi istisnasının kaldırılmasının yerine, derneklere ve vakıflara yapılan bağışlardaki istisnaların kaldırılması gerektiğini savundu. Ona göre, bu tür bağışlar vergiden kaçınma ve göze girme aracı haline dönüşmektedir.
Vergi paketinde eleştirilecek pek çok konu olduğunu belirten Dr. Eğilmez, özellikle "Gider Bildirimi" üzerinde durdu. Teklifte, risk analizi sonucu beyana tabi gelirler ile harcamalar arasında 'nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden özel gider bildirimi istenmesi ve bu farkın izah edilememesi durumunda vergi incelemesi yapılmasının öngörüldüğünü belirtti. Eğilmez, bu düzenlemenin netlikten uzak olduğunu ve mevcut haliyle doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etti. "Gelir ile gider arasındaki uyumsuzluğun ve altında olması farkın önemsiz olduğu anlamına mı geliyor? Bu ülkede açlık sınırının altında yaşayan insanlar varken böyle bir fark aramanın anlamı yok" dedi.
'SERVET İNCELEMESİ YAPILMALI'
Dr. Eğilmez, 1984 öncesi dönemde uygulanan servet ve gider bildirimi sistemine de değinerek, bu sistemin vergi dışılığı ve kayıt dışılığı büyük ölçüde engellediğini vurguladı. 1984 yılında kaldırılan bu uygulamanın, 2023 yılı öncesindeki servet artışları ve gelir farklarının affedilmesi kaydıyla geri getirilmesi gerektiğini savundu. Eğilmez, "Bu yapılırsa hem ciddi miktarda vergi toplanması hem de bu tasarıda yer alan yurtdışı çıkış harcı, bahşiş üzerinden vergi alınması, gayrimenkul sermaye iradında istisnanın kaldırılması gibi getirisi götürüsünden fazla olacak maddelerden vazgeçilmesi mümkün olabilir" dedi.
Eğilmez, Türkiye'yi kara para cenneti olmaktan çıkarmanın yollarından birinin servet ve gider bildirimi sistemini geri getirmek olduğunu ifade etti. Bu düzenlemeyle Türkiye'nin gri listeden çıkabileceğini ve vergi adaletinin sağlanabileceğini belirtti. Ancak, 2003 yılında "nereden buldun" yasasının kaldırılmasını dikkate alarak, mevcut iktidarın bu adımı atabileceğine dair şüphelerini dile getirdi.
HABERE YORUM EKLE