FETÖ'de beş ayrı grup var!
  • GÜNCEL
  • 21 Ekim 2024 Pazartesi 14:33

FETÖ lideri Gülen'in ölümüyle birlikte yapının akıbetinin ne olacağı merak ediliyor. Parçalanacak mı yoksa FETÖ içerisinde mevcut liderliğin icraatını eleştiren kanat mı örgütün önderliğini üslenecek? Hepsinden önemlisi Gülen sonrası süreçte örgüt, Türkiye ile ilişkilerini yeniden dizayn etmeye ihtiyaç duyacak mı?

15 Temmuz 2016 darbe girişimi, yapının gerçek niyetini ortaya çıkardı. Yolsuzluklar, makam hırsı gibi konular örgütte bölünmelere yol açtı. FETÖ lideri Fetullah Gülen’in sağlık durumunun kötüleşmesi, liderlik yarışını kızıştırarak örgütteki ayrışmayı görünür hale getirdi.

ÖRGÜT İÇİ ÇATIŞMALARIN NEDENLERİ

Darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bir özeleştiri sürecinin yaşanmaması, sorumluların cezalandırılmamasının yanı sıra, yönetimi yani Fethullah Gülen’i eleştirenlerin yapıdan dışlanması da çatışmaları tetikleyen etken oldu. Bunun dışında yolsuzluk iddiaları, geçmişte yapılan hatalarda ısrar, toplanan yardımların akibetiyle ilgili örgüt içi eleştiri ve iddiaların da örgüt içinde bir takım sorunların çıkması ve bölünme sürecinin derinleşmesinde rol oynadığı belirtiliyor.

FETÖ'DEKİ BEŞ AYRI GRUP

Gelenekçiler: Gülen’e sadık kalan bu grup, onun öğretilerinin değişmeyeceğini ve zamanla haklı çıkacaklarını savunuyor. Örgüt içindeki tüm sorunları göz ardı edip düzenin devamını destekliyorlar. İsmail Büyükçelebi bu gruba öncülük ediyor.

Yenilikçiler: Gelenekçileri eleştirip daha şeffaf ve hesap verebilir bir yapı talep ediyorlar. Liyakat sistemini savunuyorlar ve örgüt içinde artan bir destek kazanıyorlar.

Barbaros Kocakurt Grubu: Kocakurt liderliğindeki bu grup, özellikle örgütün finansal gücünü elinde tutan Mustafa Özcan’a karşı çıkıyor.

MÖZ (Mustafa Özcan) Grubu: Özcan, örgütün mali kaynaklarını kontrol eden güçlü bir figür olarak öne çıkıyor. Balyoz, Ergenekon gibi kumpas davalarında da aktif rol oynayan Özcan, örgüt içinde ciddi bir liderlik pozisyonuna sahip.

Tarafsız Grup: Örgüt içindeki çatışmalarda net bir tavır almaktan kaçınan akademisyen ve gazetecilerden oluşuyor. Çıkar ilişkilerine göre hareket eden bu kişiler, örgütün finansal yapısına göre pozisyon alıyor.

 

Kaynak: Karar

HABERE YORUM EKLE