Türkiye'de tüketimi diğer besinlere göre oldukça az olan bu peynir çeşidinin kıymeti tam anlamıyla bilinmiyor. Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen besin için, uzmanlar 'Mutlaka tüketin' uyarısında bulunuyor. İşte, faydalarını öğrenince kahvaltı sofralarından eksik etmeyeceğiniz o peynir türü...
Bağışıklığı güçsüz olanların, sporcuların, diyet yapanların ve tansiyon hastalarının çok sevdiği lor peynirinin sağlık üzerindeki faydaları saymakla bitmez. Özellikle içeriğindeki serum proteinle vücudun bağışıklığını güçlendiren lor peyniri, sağlıklı beslenmeye özen gösterenlerin ilk tercihi oluyor.
Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Gizem Keservuran, lor peynirinin ülkemizde yalnızca börek ve makarna gibi yemek türlerinde kullanıldığına dikkat çekerek, “Lor peyniri sofralardan eksik edilmemeli. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlamak için lor peyniri yiyebilir, hastalıkları kendinizden uzak tutabilirsiniz. ” ifadelerini kullandı.
BİYOLOJİK DEĞERİ YUMURTADAN DAHA YÜKSEK
İnsan vücudu için gerekli olan önemli besinleri içeren lor peynirinin, protein, kalsiyum, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengin olduğunu belirten Keservuran, lor peynirinin inek peyniri suyundan elde edildiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“İnek peynirinden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermez. Lorun içinde özellikle diğer süt ürünlerinde bulunmayan çok değerli bir protein olan serum protein vardır. Bunun da biyolojik değeri çok yüksek. Hatta yumurtadan daha yüksek biyolojik değeri var.
“Lor peynirinin içinde bulunan serum protein tüm vücut ve kas proteinlerinin daha fazla sentezlenmesini sağlıyor. Aşırı egzersiz sonucu ortaya çıkabilen kas sakatlanmalarında iyileştirici etkisi var. Bu nedenle özellikle sporcular bu peynirin değerini biliyor ve tüketiyor. Ancak, birçok kişi bu değerli peynirin mucizevi etkilerinin farkında değil. Sadece börek ve makarnada lor kullanılıyor.
Günün her saati atıştırmalık olarak da bu faydalı peynirden yararlanmak mümkün. Özellikle Diyet yapanlar, az tuzlu kahvaltılık lor peyniri ile diyetlerini keyiflendirebilirler”
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR, DİYETİ DESTEKLİYOR
İçeriğinde yüksek miktarda mineral ve vitamin bulunduran lor peynir, bağışıklığı kuvvetlendirerek vücudun direncini artırıyor.
Besleyici ve doyurucu olmasıyla dikkat çeken bu peynir türü, diyet yapanların da ilk tercihleri arasında yer alıyor.
Ancak unutmayın ki, lor peynirinin ne kadar tüketileceği konusu kişiye göre farklılık göstermektedir. Özellikle gut gibi protein fazlalığından etkilenecek hastalığı olanların lor peyniri tüketirken aşırıya kaçmaması ve doktor onayıyla tüketmesi gerekiyor.
HABERE YORUM EKLE