
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜYAP Fuar Merkezi'nde İDEF'23 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı Kapanış Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kendi savaş gemisini yapan 10 ülkeden biri haline geldik. Bize zamanında silah satmayanlara şimdi kendi ürettiğimiz İHA'ları satar hale geldik. Bize tabanca vermeyenlere şimdi kendi silahlarımızı veriyoruz" ifadelerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜYAP Fuar Merkezi'nde İDEF'23 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı Kapanış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı törene gelişinde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler karşıladı. Erdoğan'ın fuarda yaptığı açıklamalar şöyle;
'5 BİN İŞ GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİ'
Fuarımıza ilgi bu sene yüksek. 189 heyeti temsilen 741 heyet üyesi iştirak etti. Yüzde 15'i yabancı olmak üzere yüz binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan İDEF sektöre yine damga vurdu. İDEF, sektörün kalbinin attığı küresel bir markaya dönüşmüştür. İDEF 23 iş bağlantıları açısından da verimli geçti. 5 bin iş görüşmesi gerçekleştirildi.
'YENİ DÜNYANIN HUZURUNA ÇIKACAĞIZ'
İDEF'in başarısını aldık .Türkiye'nin gurur hanesine yazdık. Daha büyük hedeflere yelken açtık. Rekabet gücümüzü artıracağız. Kendi alanında çığır açan yeni ürünlerle tüm dünyanın huzuruna çıkacağız. 17. İDEF için çalışmalarımıza şimdiden başlayacağız.
Yalan tüccarlarına asla kulak asmayacağız. Hedeflerimize odaklanarak bir sonraki İDEFi yeni bir sıçrama tahtası haline getireceğiz. Son 21 yılda başardıklarımıza bakarak böyle iddialı konuşuyoruz.
'SON 21 YILDA ENGELLERLE KARŞILAŞTIK'
Son 21 yılda engellerle karşılaştık, gizli açık ambargolara maruz bırakıldık. Ahde vefasızlığın daniskasını yaşadık. Ama yolumuzdan asla dönmedik. Her zaman şu inançta olduk; korkaklar zafer anıtı dikemez.
'İHA VE SİHA TEKNOLOJİNDE GELDİĞİMİZ KONUM ZATEN BİLİNİYOR'
Göreve başlarken savunma sanayinde yüzde 80 oranında dışa bağımlı ülke devraldık. Gün oldu bir İHA'yı bile vermediler. Tabanca ya tabanca tabancayı vermediler. Biz şimdi Canik tabancamızı veriyoruz. Savunma sanayinde dışa bağımlılığı yüzde 20'lere düşürdük. İHA ve SİHA teknolojinde geldiğimiz konum zaten biliniyor.
'2 MİLYON DOLARI AŞTI'
İnsansız hava uçağımız Kızılelma ile bu alanda çığır açacağız. Savunma sektörümüzün önünü her boyutuyla sonuna kadar açtık. 2002'de sadece 57 firma savunma sanayinde faaliyet gösteriyordu. Bu rakam bugün 2 bin 500. 2023'ün ilk yarısında savunma sanayinde ihracatımız 2 milyar doları aştı. Sene sonunda 6 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var.
'HANGARDAN ÇIKARDIĞIMIZ...'
TCG Anadolu'nun bir üst segmentini yapacağız. Şimdiden sipariş almaya başladık. Savunma sanayinde tam bağımsız olana kadar çalışmayı sürdüreceğiz. Ülkemiz savunma sanayi işbirliklerinde de Türkiye modelini geliştirmiştir. Biz orta ve uzun vadeli ortaklıklar kurmanın derdindeyiz. Hangardan çıkardığımız Kaan yıl sonu havada olacak.
Ülkemizin savunma gibi zor bir alanda yazdığı başarı hikayesi dünyadaki diğer devletlere de ilham kaynağı oluyor. Silah gücünü elinde tutan kimi ülkelerin hazımsızlığının ardında işte bu var. Bizim amacımız sadece muhataplarımıza ürün satmak değildir, biz orta ve uzun vadeli ortaklıklar kurmak niyetindeyiz. Ortak çıkarlar ve anlayış dahilinde işbirliğimizi güçlendirelim diyoruz."
HABERE YORUM EKLE