Vergi kanunları ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Güler'in açıklamasıyla birlikte en düşük emekli maaşı 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye çıkarıldı. Yeni vergi paketiyle birlikte çok uluslu şirketlerde küresel asgari kurumlar vergisi ile yerel asgari kurumlar vergisi uygulanacak.
Bugün, vergi kanunları ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren kanun teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bugün verilen karar sonrası en düşük emekli maaşının 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye çıkarıldığını açıkladı.
Güler, düzenlemeden etkilenecek emekli sayısının 3 milyon 703 bin 788 kişi olduğunu belirtirken, bütçeye maliyetinin ise 33 milyar TL olduğunu söyledi.
Güler, verilen kararlarla birlikte tartışma konusu olan yurt dışı çıkış harcının ise 500 lira olduğunu açıkladı. Güler, yeni vergi paketi ile ilgili detayları da açıkladı.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’in açıklamalarından satır başları şu şekilde:
YENİ VERGİ DÜZENLEMESİ 53 MADDEDEN OLUŞUYOR
“Vergi düzenlemesi 53 maddeden oluşuyor.
Kanun teklifinin dışında bambaşka konular çalışıyormuş gibi farklı dezenflasyon amaçlı bilgilerin olduğunu ifade etmek isterim.
Çalışmadığımız birçok konu sanki varmış gibi paylaşıldı.
POS VE IBAN CEZALARI ARTIYOR
Teklifimiz ile vergi adaletinin güçlendirilmesi ve kayıt dışılıkla mücadele, vergi uyumunun artırılması veya uygulanma şeklinin değiştirilmesi, devreden KDV’nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması, tahsilat etkinliğinin artırılması amacıyla vergi ve bazı kanunlarda düzenleme yapıyoruz.
Çok uluslu şirketlerde küresel asgari vergisi, yerel asgari kurumlar vergisine düzenleme getiriyoruz.
Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla gelir ve kurumlar vergisi kesintisi yapılmasına imkan sağlıyoruz.
Başkasına ait POS cihazı IBAN’ına kullanıma cezaları artırıyoruz. Vergi affını uzlaşma kapsamı dışına çıkartıyoruz.
KDV beyannamelerinde indirilecek KDV tutarlarının 5 takvim yılında indirilememesi durumunda kayıtlardan çıkarılarak gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlıyoruz.
Teklifimiz ile vergi aslını uzlaşma kapsamı dışına çıkıyoruz. Cezalar için uzlaşma yapılacak.
OECD’nin ilan ettiği kurallar çerçevesinde küresel şirketlerin elde ettikleri gelirden, kardan yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi imkanı getiriyoruz. Bu vergi OECD’ye bağlı ülkeler kapsamında küresel şirketin kurulu olduğu ülke tarafından alınacaktır. Asgari gelir vergisi teklifimizde yer almıyor. Doktor, diş hekimi gibi faaliyet alanlarındaki kişilerin gelir vergisine tabi mükelleflerin belli zaman aralıklarında hasılat tespiti yapılacak. Verilen beyanname ile arasında yüzde 20’lik fark çıkarsa izaha davet edilecek.
YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI 500 TL OLDU
Yurt dışı çıkış harcı 500 lira olacak. Yat limanlarında verilen hizmetlerde vergi istisnası kaldırılacak.
ASGARİ GELİR VERGİSİ YOK
Asgari gelir vergisi teklifimizde yer almıyor.
Yaşlılık, malüllük aylığı alan emeklilere 10 bin lira olan asgari ödeme tutarını 12 bin 500 liraya yükseltiyoruz. Bu düzenlemenin toplamda şu anda 16 milyon 180 bin civarında olan toplam emekli sayımız içinde en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya tamamlanması halinde 2024 Temmuz-Aralık döneminde etkilenecek emekli sayısı 3 milyon 707 bin kişi. Bütçeye maliyeti de 33 milyar 200 milyon liradır.
MAAŞLAR HESAPLARA NE ZAMAN YATACAK?
Kanunlaşma süreci var. Yürürlük sürecini mağduriyet oluşturmayacak şekilde düzenleyeceğiz.
TÜM EMEKLİLERE SEYYANEN ZAM SORUSUNA YANIT: BÜTÇEMİZE GETİRDİĞİ ÖNEMLİ BİR YÜK VAR
Güler, tüm emeklilere neden seyyanen zam yapılmadığı yönündeki bir soruya, “Bütçemizin büyüklüğü belli. 11 trilyon 89 milyar TL. Bunun içerisinde 6 Şubat depremlerine yönelik olarak bütçe karşılığı olarak 1 trilyon 100 milyar TL ayırmış durumdayız. Yine seçimlerden önce toplam emeklilik sistemine 2.5 milyona yakın bir emekli dahil oldu. Bununda bütçemize getirdiği önemli bir yük var. Bizim için önemli olan bütçe dengesi içerisinde OVP’ye bağlı kalarak, her bir ödemenin karşılığını oluşturarak bir disiplin içerisinde bütçeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz.
Önümüzdeki dönem inşallah emeklilik sisteminde daha dengeli, daha adil, bir uygulamayı hayata geçirmemiz gerekiyor. Bunun için gelir kalemi oluşturmak lazım. Bütçe disiplinini bozmadan sistem inşa etmemiz lazım, çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki dönemlerde enflasyonun ciddi oranda düşmeye başlaması ve enflasyonla beraber bütçe disiplinini elden bırakmadan bu konuda sabit gelirli vatandaşlarımızın gelirini artıracak noktasında gayretimiz, çabamız devam edecektir. Bu konularda çalışmaya devam ediyoruz” cevabını verdi.
İLK MAAŞ ÖDEMESİ 17 TEMMUZ’DA
Bu ayki ilk maaş ödemesi 17 Temmuz’da. Düzenlemenin yetişmemesi halinde 2 bin lira fark ödemesi gelecek ay hesaplara yatırılacak.
HABERE YORUM EKLE