Edirne Cezaevi'nde 6,5 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, seçmenlerden özür dileyerek aktif siyaseti bıraktığını açıkladı. Demirtaş, "Ben HDP’liyim ve öyle de kalmaya devam edeceğim. Hata HDP çizgisinde değil, pratiktedir" dedi.
"Kendi adıma, halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için içtenlikle özür diliyorum" diyen Demirtaş, kendisine yönelik yapıcı eleştirilerden yararlanmaya çalışacağını söyledi ve şöyle devam etti:
"Mücadeleyi cezaevinden her yoldaşım gibi dirençle sürdürürken, aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum."
'HDP'ye Cumhurbaşkanı adayı olmaya hazır olduğumu söyledim ama gerekçesiz olarak reddedildi'
Demirtaş, Artı Gerçek röportajında, HDP yönetimine 14 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı adaylığı için hazır olduğunu söylediğini, ancak bunun parti yönetimi tarafından gerekçesiz bir şekilde reddedildiğini aktardı.
HDP yönetimine "Seçimi ikinci tura bırakıp o aşamada demokratik hamlelerle daha fazla katkı sunabileceğimizi belirttim" dediğini aktaran Demirtaş, adaylığının partisinin oy oranında da artış yaratabileceğine dair düşüncelerini de paylaştığını sözlerine ekledi.
Siyasi yasağının olmadığını ancak YSK'nın kendi adaylığını reddetmesi durumunda daha sonra çıkarılacak adayın parti tabanı tarafından daha kolay sahiplenileceği önerisini sunduğunu belirten Demirtaş şöyle devam etti:
"Fakat bu önerim, herhangi bir gerekçe sunulmadan reddedildi. Gerekçesini halen bilmiyorum. Bu tartışmalar sürerken deprem oldu ve sonrasında aday çıkarmamaya doğru evrildi süreç. Bu karar da Genel Merkez ve ittifak bileşenlerince ortak alındı. Bana da öncesinde bilgi verildi, elbette bu kararın arkasında durduk."
'Yönetimde değişiklikle birlikte taze kana ihtiyaç olduğu kanaatindeyim'
Demirtaş röportajında HDP yönetimine yönelik eleştiriler getirdi ve değişim çağrısı yaptı.
İl ve ilçelerden başlayarak hızla genel kongrenin toplanması için önerilerde bulunan Demirtaş, "yönetimde değişiklikle birlikte taze kana ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Gördüğüm kadarıyla halkımız da Eş Genel Başkanlar başta olmak üzere parti yönetiminden bu olgunluğu ve sorumluluğu bekliyor" dedi.
Partinin önde gelenleri olarak korumaları gereken şeyin "halkın örgütlü mücadelesi ve partileri" olduğunu dile getiren Demirtaş, "Bize ne olacağı değil, halkımıza ve partimize ne olacağı önemlidir" ifadelerini kullandı.
Kürt siyasi hareketinin yoğun tutuklamalar, sürgünler ve baskılar nedeniyle çok ciddi bir kadro erozyonuna uğradığını dile getiren Demirtaş, "Kürt hareketi, artık vasata prim veren tarzı bırakıp binlerce nitelikli insanı göreve çağıran bir modeli hayata geçirmelidir" fikrini savundu ve şöyle devam etti:
"Özetle, yeniden yapılanmayı temel gündem yapmalıyız."
Aday listeleri eleştirileri
Röportajda Demirtaş'a HDP'nin genel seçimdeki milletvekili aday listeleri hakkındaki görüşleri de soruldu.
Demirtaş, listelerin oluşturulmasında belli bir yöntem eksikliği olduğu, halkın beklenti ve önerilerinin dikkate alınmadığına yönelik eleştiriler olduğunu dikkat çekti.
Bu eleştirilerin ciddiyetle ele alınması ve parti tabanına gerekli açıklamalarda bulunarak samimi bir özeleştiri verilmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş şöyle devam etti:
"Adaylarımızın ve seçilen arkadaşlarımızın hepsi de çok değerli, kıymetli yoldaşlardır fakat mesele onların kişiliğinden bağımsız bir iç demokrasi meselesidir. Bunca deneyimimize rağmen halen halk demokrasisini ve demokratik toplumu önemsememek teknik bir eksiklikten öte ideolojik sapmadır. Bunun sorumlusu da en başta parti yönetimidir.
" Seçim dönemi siyasetinin de zaaflarla dolu olduğunu düşündüğümüzde yönetimimiz ne yazık ki ciddi yetmezliklere düşmüştür. Bence tüm bu süreç için halka bir özür, özeleştiri borçları var. Ayrıca ben de kendimi bu sorumluluğun dışında tutmuyorum. Kendimi sorumlulardan biri olarak kabul ediyorum elbette."
HABERE YORUM EKLE