Çelebi: Uydu kentlere ihtiyaç var!
  • GÜNCEL
  • 08 Temmuz 2023 Cumartesi 22:19

Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası (BEMO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Çelebi basın mensuplarıyla bir araya gelerek emlak sektöründeki sorunlara değindi. Gençlerin konut alma hayali kuramadığının altını çizen Çelebi, ilgili yetkililere seslenerek Bursa’nın acilen uydu kentlere kavuşması gerektiğini ifade ederek dönüşüm çağrısında bulundu.

enBursa.com'dan Ebru Taşdemir ve Yusuf Anavatan'ın haberine göre; Emlak sektöründe meydana gelen sorunlara değinen Çelebi, özellikle metrekaresi 20 milyon liraya dayanmış arsaların günümüzde konuşulmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Öte yandan gençlerin konut alma hayali kurmadığının altını çizen Çelebi Bursa’nın derhal uydu kentlere kavuşması gerektiğini vurgulayarak yetkililere çağrıda bulundu.

AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen’in ve Ticaret İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla 3 saatlik emlak sektörü çalıştayı gerçekleştirdiklerinin altını çizen Çelebi, “Emlak sektörü için önemli bir gündü. Sabah saatlerinde 7 tane sivil toplum kuruluşumuzla birlikte bunların tamamı tarafındaki dernekleri, ticaret odasındaki temsilcileri ve bununla beraber Ticaret İl Müdürlüğümüzün katkılarıyla ve sayın milletvekilimiz Refik Özel’in katılımlarıyla yaklaşık 3 saatlik bir çalıştay yaptık. Birçok konuyu ele aldık. Son zamanlarda maalesef ki enflasyonun ciddi artışları ve bununla beraber en çok konuşulan tarafında yetkili atmosfer konut fiyatları olarak gündemde tutulan bir meslek kanı olarak bugün buradayız. Biz öncelikle ülkesinin bekasını düşünen ve birliğini, beraberliğini ön seviyede tutan bir sektörüz. Türkiye’nin dördüncü büyük ili olan Bursa’da yaşamak, Bursa’da istihdam yaratmak, Bursa’ya hizmet etmek bununla beraber ortalama yaklaşık şu an 40 ülkenin talep vatandaşlarının bu ülkeye gelip burada yatırım yapma gayreti içerisinde olduğu iş dinamik yapılarımız” ifadelerini kullandı.

Konuşmasını sürdüren Çelebi, “Enflasyon olan bir ülkede yaşıyoruz. Devam edecek olan yüzde 25 ile karşı karşıya kalmış mülk sahibi var. Ve bundan menfaatlenmeye çalışan doğal olarak tüketici grubu var. İkisinin arasında köprü olmak, onlara hizmet etmek, kamuoyunda da piyasada bu derdi tutmak zor bir iş arkadaşlar. Bütün eleştiriler tarafımıza lanse edildiği için maalesef ki bunlara da göğüs germek zorundayız. Bizler tam tersine kira kontratını yaptığımız andan itibaren içerisinde bulunan vatandaş 17-20 yıl, ömür bina yaşadığımız sürece bir tane kira komplosuyla ikinci bir komisyonu hak eden bir meslek de değiliz. Bizlerin tam tersine kalıcı ve mülk sahibinin mutlu olabileceği kiracı tipleriyle ikisinin bir araya getirmeye endeksli çalışan bir seminer paylaşabiliriz. Ama bakıldığı zaman son iki yıl maalesef ki işte artık cinayetlere kadar yol açan ev sahibi, mülk sahibi, kiracısı arasında yaşanan, özellikle ana arterler üzerinde ticarilerde birçok olaylar değerlendiriyor. Bununla beraber bir de konutlarla alakalı ciddi bir şu anda sıkıntılarımız var. Zaten yönetimi az önce söylediğim oranlarda baktığımız zaman gerilemiş. Ortalama burada 750 bin konuta ihtiyacı olan ama bununla beraber kimi aday kaynakları sadece İstanbul’da yedi yüz elli bin konutun boş olduğunu söylüyor. Kimi haber kaynaklarına göre bir milyonun üzerinde bununla beraber şehrimizde yabancı yatırımcıların gelip aldı. Bankalara ipotek olarak verilen ve bunun karşılığında geri dönüşü olmayan yatırımcının elinde ciddi anlamda konutun olduğunu her taraf söyledim. Eğer bu konutlar bir şekilde kiracılar tarafından kullanılmazsa biz bu kira artışlarını dün de bugün de yanında konuşmaya devam edeceğiz” dedi.

‘ENFLASYONA SIĞINARAK FİYAT ARTIŞI YAPMAK ADALETLİ DEĞİL’

Gerekli tedbirlerin alınması için yetkililere seslenen Çelebi, Bursa’nın konut ve kentsel dönüşüm sıkıntılarına da değindi.

Çelebi, “Öncelikle tedbirler alınması lazım. Sabahleyin yapılan çalıştaylarda bulunan birkaç tanesine temas ettik. Sorun sadece merkezi olarak konutun yokluğundan endeksi değildir. Enflasyonun arkasına sığınarak fiyat artışı yapmak ve adaletli bir sistem değildir. Biz öncelikle borçlu olan konutların tekrardan arz noktasında bir araya getirmek yükümlülüğümüz var” diye konuştu.

‘METREKARESİ 20 MİLYONA DAYANMIŞ ARSALARI KONUŞUYORUZ’

Çelebi, “Acilen bazı kanunlarla konutun boş kaldığı andan itibaren ciddi vergi yüküyle karşı karşıya gelmesinin altını çizdik. Bursa’nın başka bir sıkıntısı daha var. Maalesef ki şehrin bütün her tarafında dağla beraber, dağ bölgelerinin bütün çevresinde ciddi anlamda şu anda sanayi, sanayileşme ve bu sanayileşmenin İstanbul’da büyüdüğünü görüyoruz. Sıkışan bir şehrin bugün gazının çıkma gibi bir zorunluluğu var. Ama imarlara baktığımız zaman şu anda maalesef ki biz geciken imar uygulamalarından dolayı şu anda ciddi rakamlarla karşı karşıya kalmış arsa bedellerini düşünüyoruz. Bugün 20 milyona dayanmış bir kalesi arsaları konuşulduğu bir şehirdeyiz” şeklinde konuştu.

‘ÜLKEDE SÜRDÜRÜLEBİLİR KONUT POLİTİKASI YAPILMADI’

Çelebi konuşmasını şöyle sürdürdü,

“Parası olan zaten yatırımını yapıyor. Bu ülkede yaklaşık son 2005 yılından beri sürdürülebilirlik politikası maalesef ki yapılmadı. Bugünden itibaren bu aldığımız rasyonel ekonomiyle birlikte bizlerin de rasyonel bir kararlar alma gibi zorunluluğu var. Ülkede yaşayan fertlerimizin ülke vatandaşlarımızın şu anda gerçekten konuta ulaşması gökyüzündeki yıldıza ulaşması gibi bir seviyeye gelmiştir. Ve bunun karşılığı olarak herkesin ben benliğiniz sızlandığını görür durumdayız.”

Üniversite mezunu ve askerliğini bitirerek memleketine dönen bir gencin konut alma hayali kuramadığının altını çizerek, “Bizler artık dönemsel olarak inen kalkan kampanyalardan sıkılmış durumdayız. Bunun sürdürülebilir bir hale gelmesi ve içerisinde bulunan yatırımcının da bu doğrultuda yatırımını planlı programını yapabilmesinin önü açılması gerekmektedir” dedi.

‘KAMU KURULUŞLARINI BURSA İÇİN TEDBİR ALMAYA TEŞVİK ETMEK ZORUNDAYIZ’

Çelebi son olarak Bursa’nın konut sorunlar doğrultusunda yetkililere acil eyleme geçmeleri konusunda çağrıda bulunarak kendi üzerlerine düşen desteği her anlamda vereceklerini kaydetti.

Çelebi, “Bursa şehrinin acil uydu kentlere kavuşma gibi bir zorunluluğu vardır. Uydu kentleri oluşturmadıkça, şehrin merkezinde bulunduğumuz ortamda biz hala daha arsa maliyetinden dolayı üç katına çıkan konukları konuşmaya devam edeceğiz. Yüzde 20’nin ulaşabildiği ama yüzde 80’in şu an ulaşamadığı, eğer ki bugün şehrin birçok noktasında TOKİ kanalıyla yapılacak kongreleri konuşacağımıza bölgede düşük maliyetler, arsa bedelleriyle üretilebilecek konutları konuşmamızın gerektiğinin altını çizmek zorundayız. Yerel idarelere ve ilgili bakanlıklara sizler aracılığıyla sesleniyorum. Biz bu ülkede yaşayan fertler olarak, bırakın bu meslek örgütünü, sivil toplum kuruluşunun yöneticisi veya bu meslekler önünde ekmek götüren insan olarak değil, bir fert olarak benim ulaşabileceğim konuta acil uydu kentler projelerinde destek verilmelidir. Bu şehrin geriye dönüşü olmayan yapılaşma ile yol alamayacağının altını çizmek zorundayız. Onun için bütün kamu kuruluşlarını acil eylemlerle uydu kentler yapmaya planlamalar yapmaya ve bu doğrultuda gerçekten tedbir almaya teşvik etmek zorundayız. Bize düşen her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

HABERE YORUM EKLE